Változik a családi adókedvezmény?

családi adókedvezmény, KDNP, adó, szja

A KDNP kiterjesztené a családi adókedvezményt. Elmondásuk szerint azért, hogy azok is megkaphassák a maximális összeget, akik eddig nem tudták igénybe venni. A családi adókedvezményt tavaly vezette be a  kormány. Az adóalapot lehet csökkenteni, ami adóban azt jelenti, hogy egy és két gyermek esetén 10 ezer forinttal kevesebb adót kell fizetni gyerekenként, három és a fölötti gyermekszámnál pedig 33 040 forinttal csökkenthető (szintén gyermekenként) a fizetendő adó.

A családi adókedvezmény jó dolog azoknak, akik gyereket nevelnek, mert ezáltal csökkenthetik vagy le is nullázhatják az szja-fizetési kötelezettségüket. Azonban, aki keveset keres, és van gyermeke, az a lehetséges maximális kedvezmény töredékét tudja csak igénybe venni. A családi adókedvezmény valójában a nagyon jól kereső nagycsaládosoknak kedvez, mert csak ők képesek teljes mértékben kihasználni. A KDNP éppen ezért kiterjesztené a kedvezményt úgy, hogy aki eddig nem vehette igénybe, az is hozzájusson.

A javaslatuk lényege az, hogy a mindenki béréből levont (10 százalékos egyéni) nyugdíjjárulékot is csökkenteni lehessen a maradék családi adókedvezménnyel. Ez a családok egy részénél valóban lehetővé tenné, hogy kimerítsék a teljes lehetséges adókedvezmény-keretet. Azonban mindenkinél nem.

Továbbra is igaz maradna, hogy minél kevesebb a kereset és hozzá minél több a gyermek, annál több kedvezménytől esne el a család. Azt még nem tudni, hogy jövőre vagy csak 2014-től vezetnék be az új szabályt.

További részletekért kattintson ide

 

 

 

 

©2009 - 2011. F-Gea Kft. MInden jog fenntartva!
1042, Budapest, Rózsa u. 52. 1/10, +36 1 369-0425